Dworcowa w świątecznym klimacie



Na zaproszenie prezydenta Mariusza Wołosza, przy świątecznym stole przy ul. Dworcowej licznie zebrali się mieszkańcy miasta. Na stołach nie zabrakło tradycyjnego barszczu z uszkami i pierników. Miejska wigilia zorganizowana została już po raz ósmy.

Niech ten świąteczny czas będzie dla wszystkich czasem odpoczynku i spotkań w rodzinnej atmosferze - mówił prezydent Mariusz Wołosz podczas Bytomskiej Wigilii.

Podobnie jak w ubiegłych latach do tego szczególnego dnia przygotowywało się wiele osób. Wigilijne potrawy przyrządzili uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich oraz pracownicy Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych. Ugotowali 800 litrów barszczu, ulepili tysiące uszek i upiekli pierniki.

O artystyczną stronę przedsięwzięcia zadbali m.in. wychowankowie Młodzieżowego Domu Kultury nr 1 i 2 oraz zespół Skarb ze Szkoły Podstawowej nr 21. Nie zabrakło też świątecznego jarmarku. W rozstawionych na ul. Dworcowej kramach można było zakupić ręcznie malowane bombki i inne ozdoby choinkowe, przygotowane specjalnie na tę okazję przez bytomskie szkoły i stowarzyszenia. Tradycyjnie już harcerze przekazali mieszkańcom Bytomia Betlejemskie Światło Pokoju.

Tego dnia pełne bożonarodzeniowej magii jasełka przygotowały również dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 4.

Galeria zdjęć:



Autor: AK
Zdjęcia: Hubert Klimek