Uczniowie szkół kształcących w zawodzie technika hotelarstwa, wzięli w poniedziałek /27 marca/ udział w Konkursie Wiedzy Hotelarskiej zorganizowanym już po raz 10. przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
W tym roku w konkursie wystartowało dziewięć dwuosobowych drużyn ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Siemianowic Śląskich, Katowic, Zabrza, Tarnowskich Gór, Lublińca, Wadowic, Wodzisławia Śląskiego, Dąbrowy Górniczej i Bytomia.
Bytomski „Gastronomik” reprezentowały: Julia Grabowska i Vanessa Waleryszek z klasy 4UH1, a sam konkurs składał się z kilku konkurencji, podczas których uczniowie musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zawodowymi.
Jedną z konkurencji była autoprezentacja, a następnie jury sprawdzało wiedzą z zakresu przygotowywania śniadań, umiejętności praktyczne związane z przygotowaniem łóżka w pokoju hotelowym oraz obsługą gościa zagranicznego (procedury check- in i check-out).
Wyróżnienie dla uczennicy z Bytomia
I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ogólnokształcąco-Technicznych w Lublińcu w składzie: Paulina Muthumudali i Natan Rose, II miejsce zdobyły Gracjana Wiśniewska i Wiktoria Gęsty z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, natomiast III miejsce zajął zespół w składzie: Martyna Żyła i Amelia Włodarska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach.
Jury konkursowe przyznało wyróżnienie Julii Grabowskiej z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. W nagrodę Julia otrzymała voucher na pobyt w beskidzkim hotelu.
Organizatorem konkursu był ZSGH wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych hotelarskich. Konkurs objął honorowym patronatem prezydent Mariusz Wołosz oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Gościem specjalnym był Eugenios Savva - ekspert zawodowy z Cypru, z którym ZSGH od wielu lat współpracuje w ramach staży zagranicznych Erasmus.