Wybór odpowiedniego sprzętu do gotowania nie jest tak prosty jak się wydaje – zwłaszcza jeśli chodzi o kupno patelni indukcyjnej. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem tego typu produktów – jak wśród nich znaleźć prawdziwą perełkę, która będzie Ci służyć przez lata? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

 

Elementy charakteryzujące patelnię indukcyjną wysokiej jakości

Naczynie wysokiej jakości musi perfekcyjnie spełniać swoją rolę – działać bez zarzutu na płycie indukcyjnej. Jej dno powinno być wykonane z tzw. tworzywa ferromagnetycznego. Jak rozpoznać ten materiał? Sprawdzaj opisy produktów w sklepach internetowych lub opakowania towarów w supermarketach stacjonarnych i szukaj symbolu indukcji – to kilka owalnych znaczków połączonych ze sobą.

Kolejnym bardzo ważnym elementem, który świadczy o jakości produktu, jest grubość - dobra patelnia indukcyjna posiada minimum 4 milimetrowe dno. Ta cecha zapewnia odpowiednie trzymanie ciepła w środku naczynia oraz jego prawidłowe rozprowadzanie. Co więcej, grubsze dno jest trwałe - odporne na uszkodzenia i stabilne - przez co bezpieczniejsze. Powinno być również płaskie, równe oraz dobrze przylegać do palnika indukcyjnego.

Tak więc co charakteryzuje patelnię indukcyjną dobrej jakości? Ciężkie, grube i solidne dno, które jest wykonane  z materiału przyciągającego magnes.

 

Patelnia indukcyjna – dobry model działa nie tylko na płycie indukcyjnej

Produkt wysokiej jakości będzie działał nie tylko na płycie, ale również na kuchence ceramicznej i gazowej. To jego największy atut, którego nie posiadają inne patelnie – dlatego jest wart Twojej inwestycji.

 

Kształt i krawędzie patelni indukcyjnej – do wyboru, do koloru

Trudno jest wybrać odpowiednią patelnię indukcyjną za jednym zamachem – modele znacząco różnią się od siebie – wysokością ścianek, kształtem czy średnicą.

Na początek, podczas kompletowania zestawu do gotowania, warto postawić na klasykę – zwykłą, okrągłą patelnię w średnim rozmiarze. To uniwersalny sprzęt, na którym przygotujesz wiele różnego rodzaju potraw – dla jednej lub kilku osób.

Jeśli szukasz produktu, który ma powiększyć co nie co Twoją kuchenną kolekcję, dobrym wyborem będzie sprzęt z karbowanym dnem – idealny do grillowania.

Krawędzie patelni indukcyjnej dostosuj do rodzaju potraw, które chcesz serwować – wysokie sprawdzą się w tzw. daniach jednogarnkowych, gdzie wszystkie składniki łączysz w jednym naczyniu. Natomiast niskie ścianki są odpowiednie do smażenia naleśników czy placków ziemniaczanych.

 

Podsumowanie. Patelnia indukcyjna wysokiej jakości to…

Sprzęt z odpowiednio grubym i ciężkim dnem, wykonany z właściwego materiału, który przystosowany jest do gotowania potraw na płycie indukcyjnej.  Nawet jeśli posiadasz kuchenkę gazową lub ceramiczną, wybór patelni tego typu to również dobry pomysł – jest przystosowana do pracy w każdych warunkach ?. Nie zwlekaj więc zbyt długo – wejdź na stronę europ24.pl i wybierz swój idealny model!