Polacy bardzo upodobali sobie grillowanie. Kiedy zaczyna się robić ciepło grille stają się stałymi bywalcami w ogrodzie czy na tarasie. Balkon również może się nadać. Są nawet grille gastronomiczne na wynajem. Dlaczego Polacy tak bardzo polubili grillowanie? Jak to się w ogóle zaczęło? I czy to jest zdrowe?
Dlaczego lubimy grillować?
Powodów nie brakuje. Po pierwsze Polacy generalnie lubią mięso, a dodatkowo na obróbce mięsa znają się jak mało kto. I tu pytanie co jest wynikiem czego. Grillowanie to świetna okazja to pokombinowania w kwestii mięsa. Udka berbecue czy chrupiące, pikantne skrzydełka. Na grillu można przyrządzić praktycznie wszystko. Właściwie nie chodzi tylko o potrawy mięsne. Nasze kochane polskie ziemniaczki również mogą smakować wyśmienicie. A co jeśli grilla nie posiadamy? Grill na wynajem to coraz częściej spotykana usługa.
Po drugie grillowane potrawy wydają się zdrowsze. Dlaczego wydają? Jest wiele aspektów zdrowego jedzenia. Po pierwsze mało tłuszczu. I tutaj grill okazuje się zbawienny. Do przygotowania potraw nie używamy żadnych dodatkowych tłuszczy. A ten z mięsa wytapia się i w magiczny sposób znika. Jednakże warto na to uważać. Poza zdrowymi stronami grillowanych potraw są też te szkodliwe. Takie posiłki zawierają substancje kancerogenne. Szczególnie niebezpieczne są potrawy przypalone. Dodatkowo zapach również nie jest dla nas neutralny. Tu możemy po prostu wybrać grill zakryty. Nieuwalniający szkodliwych eterów. Najprościej rzecz ujmując – wszystko z umiarem.
Krótka historia grilla gastronomicznego
Jak to się zaczęło? Historia grilla jest bardzo odległa. Dotyczy czasów, kiedy żyły jeszcze mamuty. Kilku myśliwych wracało ze zdobytym mięsem na obiad. Mijając pożar lasu, upuścili kawałek mięsa w ogień. Gdy je wyciągnęli, okazało się ono niezwykle smaczne. W taki oto sposób, człowiek rozpoczął historię obróbki cieplnej mięsa.
Pierwsze grillowanie odbywało się na rozgrzanych kamieniach czy kłach wspomnianego już mamuta. Zależnie od szerokości geograficznej grill gastronomiczny przybierał przeróżną formę. Samo słowo berbecue, wywodzi się z języka Indian, dlatego też twórcami grilla określamy Amerykanów. Słowo to oznaczało pieczenie mięsa na rożnie.
Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?
Częściowo odpowiedź znajduje się powyżej. Warto jednak odnieść się jeszcze raz do sformułowania „z umiarem”. Jest to kluczowe. I w związku z tym umiarem, może zamiast grill kupować, lepiej raz na jakiś czas zainteresować się grillem na wynajem. Niech to będą szczególne okazje. Kiedy spotykamy się ze znajomymi i rodziną. Kiedy celebrujemy ważne uroczystości.
Podsumowanie
Grill w życiu Polaków odgrywa szczególną rolę. Szczególnie w miesiącach letnich. Jest obecny podczas niedzielnego obiadu czy sobotniego spotkania ze znajomymi. Warto jednak pamiętać, aby korzystać z niego z umiarem. O ile mięso w ten sposób przyrządzone jest mniej tłuste, nie oznacza to wcale że jest zupełnie zdrowe. Grillowane produkty, szczególnie te zbyt mocno przypieczone zawierają wiele substancji kancerogennych. Dlatego może zamiast kupować grill lepiej użyć grilla na wynajem?