Przejażdżki modelem czołgu, prezentacje militarnych zbiorów oraz pojazdów wojskowych, preelekcje historyczne, a także możliwość zakupu akcesoriów militarnych i oczywiście pyszna wojskowa grochówka. W Bytomiu - Miechowicach pasjonaci historii i militariów oraz mieszkańcy bawili się podczas Dni Otwartych Kompanii Bytom, która słynie w naszym mieście z organizacji jednej z najważniejszych w Polsce imprez - Śląskich Manewrów.
Podczas Dnia Otwartego z Kompanią Bytom na miłośników militariów czekały nie lada atrakcje. Członkowie bytomskiego Stowarzyszenia zaprezentowali przede wszystkim swoje pojazdy, z których wiele to prawdziwe perełki, wzbudzające zachwyt wśród znawców militariów. Dla chętnych były przejażdżki modelem czołgu, preelekcje historyczne, w tym dotycząca podróży jeepem willysem szlakiem gen. Maczka, ale również możliwość zwiedzania Izby Tradycji Wojskowej. Warto podkreślić, że zbiory, jakie udało się członkom Stowarzyszenia Pasjonatów Wojskowości Kompania Bytom zgromadzić są imponujące. Pojazdy, które mają już za sobą lata świetności są wciąż na „chodzie” dzięki staraniom pasjonatów miitariów. To właśnie te pojazdy możemy również oglądać podczas pikników militarnych czy innych imprez nawiązujących do wydarzeń historycznych.
Kompania Bytom. Od lat pasjonaci promują militaria
Stowarzyszenie Pasjonatów Wojskowości Kompania Bytom zrzesza sympatyków, miłośników, pasjonatów i kolekcjonerów wszystkiego co związane z tematyką militarną. Mimo że działają już od kilkunastu lat, w 2015 roku zdecydowali się na założenie Stowarzyszenia pod nazwą „Kompania Bytom”, które działa prężnie nie tylko w Bytomiu, ale również na Śląsku.
Kompania Bytom jest organizatorem takich wydarzeń jak Śląskie Manewry, Parada Pojazdów Zabytkowych czy Akcja Z.I.M.A. Bytomskich fanów militariów można było też spotkać m.in. na takich wydarzeniach jak: Bytomski Bieg Pamięci Żołnierzy Niezłomnych, Święto Wojska Polskiego, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, Harpagan, dni otwarte Koszar 34. Śląskiego Dywizjonu Rakietowego Obrony Powietrznej w Bytomiu oraz podczas wydarzeń organizowanych w ProFort Centrum w Bytomiu - Miechowicach czy nawet na warsztatach gastronomicznych, gdzie wystawiają kuchnię polową.