Kulinarny Ogień w Łagiewnikach już w tę niedzielę
W nadchodzący weekend Łagiewniki staną się centrum kulinarnych doznań, które zadowolą zarówno miłośników gotowania, jak i smakoszy. W niedzielę, 2 czerwca, odbędzie się wyjątkowa impreza "Kulinarny Ogień", podczas której nie zabraknie atrakcji dla każdego.
  1. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12:00 Pierwszym Marszem Śląskiej Gastronomii.
  2. Dochód z imprezy zostanie przekazany na cele charytatywne.
  3. Uczestnicy proszeni są o zabranie kucharskich akcesoriów.
  4. Zakończenie imprezy planowane jest na godz. 21:00 pokazem lotniczo-pirotechnicznym.

W ramach obchodów 770-lecia Bytomia, w niedzielę 2 czerwca, mieszkańcy będą mogli wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu kulinarnym. O godzinie 12:00 spod restauracji Hotelu Lantier przy ul. Krzyżowej 24 wyruszy Pierwszy Marsz Śląskiej Gastronomii, którego celem będzie Park Amendy.

Impreza "Kulinarny Ogień" została stworzona kilka lat temu z myślą o wsparciu najbardziej potrzebujących – dzieci i seniorów. Dochód z tegorocznej edycji zostanie przekazany na rzecz Profilaktyczno-Terapeutycznej Świetlicy Środowiskowej im. Świętej Elżbiety oraz Związku Górnośląskiego Koła Łagiewniki.

Krzysztof Drabik, współorganizator wydarzenia, zachęca wszystkich do wzięcia udziału w marszu: „Jeśli macie kucharskie kitle czy inne gastronomiczne akcesoria, zabierzcie je ze sobą na pochód. Chochle, durszlaki i wałki też są mile widziane. W Parku czekać będą najlepsi kucharze na Śląsku, dobre jedzenie i wspaniała atmosfera” – mówi Drabik.

Wydarzenie potrwa do godziny 21:00, a jego kulminacją będzie spektakularny pokaz lotniczo-pirotechniczny. To doskonała okazja, by spędzić czas na świeżym powietrzu, ciesząc się wyśmienitym jedzeniem i wspierając przy tym szczytny cel.


Źródło: Urząd Miejski w Bytomiu