Palarnie kawy - proces wypalania ziaren

3 min czytania
 Palarnie kawy - proces wypalania ziaren

Palarnia kawy to miejsce, gdzie odbywa się bardzo złożony proces wypalania kawy. Na początek ziarna muszą przebyć tysiące kilometrów, zanim do palarni trafią. Nie bez znaczenia jest ich uprawa i zbieranie. Wszystko to łącznie z właściwą obróbką ma wpływ na smak i zapach kawy.

Jak przebiega wypalanie kawy?

Dobre palarnie kawy cenią sobie ziarna, które zostały zebrane w małych plantacjach. Ciekawostką jest to, że krzaki kakaowca w warunkach naturalnych rosną w tak zwanym pasie kawowym”, który znajduje się na terenie Afryki, Azji, Australii i Ameryki. Pochodzenie ziaren wpływa na to, iż mają one różne cechy, które zalezą od rodzaju gleby, na której rosły, czy klimatu. Kawa z plantacji, które są położone wysoko w górach zbierana jest tylko ręcznie, a później odpowiednio obrabiana.

Ziarna kawy z plantacji pakowane są w wielkie worki i drogą morską transportowane do palarni. Tu, są poddawane procesowi wypalania. Surowe ziarna kawy mają lekko owocowy aromat i bardzo mało związków aromatycznych. Dopiero proces wypalania sprawia, iż ziarno nabywa aż 700 związków aromatyczno-smakowych. Do oddaje dokładnie jak ważnym procesem jest wypalanie, by ziarno kawy mogło cieszyć nas wspaniałym aromatem i smakiem. Ziarna są poddawane wypalaniu w specjalnych piecach, gdzie temperatura osiąga aż 250 stopni. Zależnie od pożądanego stopnia wypalenia, ziarna przebywają w piecu kilka lub kilkanaście minut. Uzyskanie optymalnego zapachu i odpowiedniej goryczki jest niezwykle trudnym zadaniem, gdyż każdy rodzaj ziaren wymaga indywidualnego traktowania. Dlatego też nad całym procesem wypalania ziaren muszą czuwać wyspecjalizowane osoby, które znają się na tym temacie.

Proces schładzania równie ważny, jak wypalanie

Ważnym etapem, by ziarna kawy cieszyły nas swoim niebywałym smakiem i zapachem jest także schładzanie ziaren. Po opuszczeniu piec są ona tak mocno rozgrzane, że ich samoistne schłodzenie nie jest możliwe. Dlatego też wysypuje się je na specjalne tace chłodzące, które obniżają temperaturę.

Stopień wypalenia kawy

Palarnia kawy to takie miejsce, gdzie ziarna są wypalane w różnym stopniu wypalenia. Od niego zależy w głównej mierze smak kawowych napojów. Zielona, surowa kawa poddana procesowi palenia zmienia się w brązowe ziarna, które są lekkie i kruche. Na to, jaki końcowy smak ma kawa mają wpływ poniższe czynniki:

• stopień świeżości ilość dni od procesu palenia kawy,

• sposób przechowywania kawy świeżej (zielonej),

• położenie geograficzne i wysokościowe plantacji kawy,

• metoda obróbki ziarna,

• sposób parzenia i mielenia ziaren,

• sposób przechowywania ziarna po wypaleniu.

Te czynniki mają wpływ na smak kawy, którą codziennie rano pije większość społeczeństwa. Stopień wypalenia kawy przede wszystkim ocenia się na podstawie koloru ziaren. Przyjęło się używanie określeń od jasnego do ciemnego koloru. Im więcej ciepła otrzymają ziarna na etapie wypalania, tym ich kolor jest ciemniejszy.

Stopnie wypalenia kawy można sklasyfikować następująco:

• palenie jasne (lekkie i łagodne),

• palenie średnie (gładkie i zrównoważone).

• palenie ciemne (pełnie i cięższe w smaku).

Oczywiście preferencje odnośnie stopnia wypalania ziaren są sprawą subiektywną i każda osoba będzie inaczej reagować na dany stopień. Dlatego też palarnie kawy wypalają ziarna w różnym stopniu wypalenia, aby sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Sprawdź więcej na PalarniaMeksyk.pl.

Autor: Materiał partnera

faktybytom_kf