Jak nauczyć się gotować?

Chcesz spróbować swoich sił w gotowaniu, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Poznaj kilka wskazówek dla początkującego kucharza!
Jeśli już zdecydowałeś/aś, że chcesz nauczyć się gotować, to wspaniale! Zacznij od zdobycia podstawowej wiedzy, zainteresuj się kuchniami świata, poznaj różne zwyczaje i znajdź coś, co najbardziej Tobie odpowiada. Kup książkę lub poszukaj bloga kulinarnego, który będzie pełen ciekawych, ale tez prostych w przygotowaniu przepisów. Na początek nie decyduj się na skomplikowane dania, zacznij od czegoś prostego, żeby się nie zniechęcić.
Wybierając przepis kulinarny, warto kierować się porą roku i składnikami, które są w danym momencie najlepsze, np. wiosną są to szparagi czy młode ziemniaki, jesienią warto ugotować coś z kapusty. Jeśli przejrzałeś już blog kulinarny i wybrałeś przepis na danie, które chcesz przygotować, teraz czas na zakupy. Przygotuj sobie listę, by niczego nie zapomnieć i zacznij wybierać produkty. Bardzo ważne jest, by wszystko, co kupisz było świeże, patrz dokładnie na daty przydatności. Wybierając składniki, nie zawsze musisz kierować się najlepszą marką i wydawać na nie mnóstwo pieniędzy. Na półkach często można znaleźć produkty w całkowicie rozbieżnych cenach, a nie różniące się jakością. Poszukaj tych w korzystniejszej cenie i zwyczajnie spróbuj, najlepiej uczyć się na własnym doświadczeniu.
Niezbędne przedmioty
Aby zacząć gotować warto zaopatrzyć się w przedmioty, które są potrzebne do w kuchni. Zdecydowanie bardzo ważne są ostre noże, dzięki którym przygotujesz warzywa i obrobisz mięso. Kolejne są garnki, szczególnie przyda się jeden głęboki do zup i mały rondelek do przygotowywania sosów. Równie potrzebne w kuchni okazują się drewniane łyżki, które są świetne, ponieważ nie niszczą naczyń. Dodatkowo Twoją pracę mogą ułatwić tarka, praska do czosnku, tłuczek i plastikowa deska do krojenia. Jeśli chcesz zainwestować trochę więcej to warto swoją kuchnię wyposażyć w szybkowar, mikser i blender. Często, korzystając z przepisu na blogu kulinarnym , wymienione są też narzędzia potrzebne do przygotowania dania, więc możesz to sprawdzić wcześniej.
Poznaj kilka wskazówek i podpowiedzi, które z pewnością przydadzą Ci się podczas pierwszych kroków w kuchni:
Nie myj poszatkowanych warzyw, ponieważ stracą smak.
Warzywa takie jak kapusta, brukselka czy kalafior należy przemyć gorącą wodą, by pozbyć się robactwa, które może się tam znajdować.
Mięso nie powinno być trzymane w wodzie zbyt długo, ponieważ straci smak.
Obrane ziemniaki można trzymać w wodzie, co zatrzyma ich świeżość na dłużej.
Suszone grzyby przed gotowaniem powinno się przemyć gorącą wodą lub namoczyć.
Jeśli chcesz, aby chleb był dłużej świeży umieść w chlebaku jabłko.
Mając zwykłą oliwę, możesz nadać jej smak, dodając różne zioła, czosnek, chilli czy suszone pomidory.
Przesoliłeś/aś danie? Nie martw się, wrzuć do potrawy jabłko lub ziemniaka i gotuj przez 10 minut, to powinno pomóc.
Aby cebula nie szczypała w oczy, możesz ją włożyć do lodówki na godzinę przed krojeniem.
Aby białka jajka dobrze się ubiły, dodaj do nich odrobinę soli.
Aby w naturalny sposób zagęścić sos, możesz do niego dodać trochę startej cukinii.
Autor: Materiał partnera