Jak nauczyć się gotować?

Chcesz spróbować swoich sił w gotowaniu, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Poznaj kilka wskazówek dla początkującego kucharza!

Coś na początek…

Jeśli już zdecydowałeś/aś, że chcesz nauczyć się gotować, to wspaniale! Zacznij od zdobycia podstawowej wiedzy, zainteresuj się kuchniami świata, poznaj różne zwyczaje i znajdź coś, co najbardziej Tobie odpowiada. Kup książkę lub poszukaj bloga kulinarnego, który będzie pełen ciekawych, ale tez prostych w przygotowaniu przepisów. Na początek nie decyduj się na skomplikowane dania, zacznij od czegoś prostego, żeby się nie zniechęcić. 

Zakupy

Wybierając przepis kulinarny, warto kierować się porą roku i składnikami, które są w danym momencie najlepsze, np. wiosną są to szparagi czy młode ziemniaki, jesienią warto ugotować coś z kapusty. Jeśli przejrzałeś już blog kulinarny i wybrałeś przepis na danie, które chcesz przygotować, teraz czas na zakupy. Przygotuj sobie listę, by niczego nie zapomnieć i zacznij wybierać produkty. Bardzo ważne jest, by wszystko, co kupisz było świeże, patrz dokładnie na daty przydatności. Wybierając składniki, nie zawsze musisz kierować się najlepszą marką i wydawać na nie mnóstwo pieniędzy. Na półkach często można znaleźć produkty w całkowicie rozbieżnych cenach, a nie różniące się jakością. Poszukaj tych w korzystniejszej cenie i zwyczajnie spróbuj, najlepiej uczyć się na własnym doświadczeniu.

Niezbędne przedmioty

Aby zacząć gotować warto zaopatrzyć się w przedmioty, które są potrzebne do w kuchni. Zdecydowanie bardzo ważne są ostre noże, dzięki którym przygotujesz warzywa i obrobisz mięso. Kolejne są garnki, szczególnie przyda się jeden głęboki do zup i mały rondelek do przygotowywania sosów. Równie potrzebne w kuchni okazują się drewniane łyżki, które są świetne, ponieważ nie niszczą naczyń. Dodatkowo Twoją pracę mogą ułatwić tarka, praska do czosnku, tłuczek i plastikowa deska do krojenia. Jeśli chcesz zainwestować trochę więcej to warto swoją kuchnię wyposażyć w szybkowar, mikser i blender. Często, korzystając z przepisu na blogu kulinarnym, wymienione są też narzędzia potrzebne do przygotowania dania, więc możesz to sprawdzić wcześniej.

Przydatne triki

Poznaj kilka wskazówek i podpowiedzi, które z pewnością przydadzą Ci się podczas pierwszych kroków w kuchni:

  • Nie myj poszatkowanych warzyw, ponieważ stracą smak.

  • Warzywa takie jak kapusta, brukselka czy kalafior należy przemyć gorącą wodą, by pozbyć się robactwa, które może się tam znajdować.

  • Mięso nie powinno być trzymane w wodzie zbyt długo, ponieważ straci smak.

  • Obrane ziemniaki można trzymać w wodzie, co zatrzyma ich świeżość na dłużej.

  • Suszone grzyby przed gotowaniem powinno się przemyć gorącą wodą lub namoczyć.

  • Jeśli chcesz, aby chleb był dłużej świeży umieść w chlebaku jabłko.

  • Mając zwykłą oliwę, możesz nadać jej smak, dodając różne zioła, czosnek, chilli czy suszone pomidory.

  • Przesoliłeś/aś danie? Nie martw się, wrzuć do potrawy jabłko lub ziemniaka i gotuj przez 10 minut, to powinno pomóc.

  • Aby cebula nie szczypała w oczy, możesz ją włożyć do lodówki na godzinę przed krojeniem.

  • Aby białka jajka dobrze się ubiły, dodaj do nich odrobinę soli.

  • Aby w naturalny sposób zagęścić sos, możesz do niego dodać trochę startej cukinii.