Tlenek węgla to cichy zabójca - nie ma smaku, zapachu ani barwy. Sprawny czujnik czadu zmniejsza zagrożenie zatruciem czadem. Publikujemy wyniki wspólnego projektu UOKiK, IH i KAS - kontroli bezpieczeństwa ok. 13 tys. urządzeń importowanych spoza Unii Europejskiej. Tylko jeden model czujnika nie przeszedł badań laboratoryjnych. Najwięcej błędów dotyczyło oznakowania produktów.

Kontrole czujników czadu są jednym z priorytetów Prezesa UOKiK i Inspekcji Handlowej od wielu lat. Pożar oraz nieszczelne przewody kominowe przy ogrzewaniu gazowym lub węglem to najczęstsze przyczyny zatrucia tlenkiem węgla. Ten gaz nie ma smaku, zapachu ani barwy, a zatem jest trudny do wykrycia. Zatrucie czadem to realne zagrożenie dla organizmu. Wysokie stężenie CO prowadzi do poważnych skutków zdrowotnych, a nawet śmierci. Jednak już nawet niewielkie ilości mogą być groźne dla małych dzieci i osób starszych.

Więcej na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów