Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim - to nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1.
Bytomska “Jedynka” przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja.
- Pożywne i pyszne jedzenie jest bardzo ważne w procesie leczenia, dlatego cieszę się, że bytomska „Jedynka” tak kompleksowo podchodzi do opieki nad pacjentami, którzy będą dzięki temu szybciej wracać do zdrowia - mówi Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia.
Założenia programu
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł.
Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej oraz odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień.
Dobry posiłek to inwestycja w zdrowie
Bytomski szpital zdecydował się przystąpić do programu, mając na uwadze, jak duży wpływ na zdrowie ma prawidłowo zbilansowana dieta.
- Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację - mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1. Dodaje, że poza oczywistymi korzyściami, smaczne i zrównoważone posiłki przyczyniają się również do poprawy samopoczucia i zwiększenia komfortu pobytu w szpitalu.