Sushi - charakterystyka

Sushi jest potrawą pochodzącą z Japonii. Posiada ogromną ilość odmian, która składa się z ryżu oraz dodatków, którymi najczęściej są ryby i warzywa, rzadziej grzyby bądź owoce morza. Potrawę tą jada się specjalnymi pałeczkami, albo palcami, maczając w specjalnym sosie sojowym. Do innych popularnych dodatków do sushi zalicza się przede wszystkim wasabi, a także marynowany imbir. Najczęściej podawane jest z zieloną herbatą.

Każdy z Nas słyszał o tym daniu, ale zapewne są to tylko ogólniki. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy jak wiele rodzajów sushi istnieje. Pierwszy z nich i takim, które jest prototypem obecnego jest nare-sushi. Jest to sushi które jest sfermentowane( a dokładniej ryba, która jest oblepiona ryżem,a czas fermentacji to rok do nawet trzech lat). Przed laty w ten sposób przechowywano ryby i odkryto, że jeśli leży z ryżem mimo ubiegającego czasu, nadal nadaje się do jedzenia. Aktualnie nare-sushi swoją popularność ma jedynie w Japonii. Najpopularniejsze obecnie jest maki-sushi. Ta odmiana przygotowywana jest właśnie z ryżu z różnymi dodatkami. Rulon jest cięty w plastry, a co najważniejsze nie rozgryzamy owego kawałka. Jemy go w całości - właśnie pałeczkami bądź palcami.

Jeśli chodzi o maki-sushi dzielą się one na:

  • futomaki
  • hosomaki
  • temaki
  • uramaki

Futomaki są rolkami grubymi,które zawierają kilka składników, natomiast hosomaki to ich przeciwieństwo i znajduje się w nich zazwyczaj jeden składnik. Temaki zwijane są bez użycia maty bambusowej. Nie powstają zatem popularne "rolki", a odmiana ta przybiera kształt rożka. Uramaki to inaczej maki odwrócone, oblepione ryżem już bez płatu nori. Inne rodzaje sushi to jeszcze między innymi: Gunkan-sushi, nigri sushi oshi-sushi, które cieszą się już mniejszą popularnością niż poprzednicy. Wszystkie te dania znajdziemy m.in. w restauracji sushi na Tarchominie - sprawdź pełne menu dostępne na stronie.

Na pytanie, czy sushi jest zdrowe jest wiele teorii. Z jednej strony ryba czy warzywa są produktami zdrowymi, z drugiej zaś ryż posiada wysoki indeks glikemiczny, a chcąc przygotować zaprawę do niego, musimy wykorzystać biały cukier. Wszystko jednak w odpowiednich ilościach nie zaszkodzi nam, mniej kalorycznym wyborem będzie na pewno sushi w formie ryżu z warzywami. Nie popadajmy jednak w skrajności i cieszmy się wspaniałym ich smakiem!

W Polsce sushi jest coraz popularniejsze, powstają nowe restauracje, nawet w mniejszych miejscowościach, które cieszą się dużą ilością klientów. Za dobre sushi często trzeba solidnie zapłacić, bowiem ceny tak zwanych setów bardzo często oscylują w kwotach od 40 do nawet 150zł, w zależności od ich wielkości. Możemy również sami utworzyć swój zestaw. Do owej potrawy pasuje wspomniana już wcześniej zielona herbata, ale również japońskie wino, które coraz częściej jest proponowane w takich restauracjach. Wiele osób sceptycznie podchodzi do sushi, nawet go nie próbując. Powinniśmy przełamać się, spróbować na początku wersję grillowaną, przykładem może tu być krewetka w tempurze, którą uwielbia większość sushimaniaków. Być może jakiś rodzaj sushi przypadnie nam do gustu. Jeśli tak się stanie, z pewnością potrawa ta zagości w Naszym życiu na lata!