Słoneczne Włochy kuszą turystów nie tylko w sezonie – warto podziwiać malownicze krajobrazy, poznać kulturę i lokalne potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Jakie tradycyjne dania podbiją nasze podniebienia? Wybraliśmy trzy potrawy, których grzechem byłoby nie skosztować.
Kulinarna włoska podróż
Będąc we Włoszech, trudno być na diecie – jeśli nawet pozwolisz sobie na swobodne kosztowanie różnych specjałów, nie jest możliwe, by spróbować wszystkiego, co jest warte grzechu. Liczba potraw, które „trzeba zjeść” jest tak ogromna… Są jednak klasyki, które wpisują się w obowiązkowe menu każdego turysty – jak między innymi pizza, spaghetti carbonara czy tiramisu. Nie brakuje też specjałów regionalnych – Włochy to wspaniała przygoda kulinarna. Jeśli wybierzesz się do Włoch, sprawdź, co zdecydowanie jest warte spróbowania.
Klasyczna pizza
Trudno nie zacząć od pizzy, która jest symbolem Włoch – jest słynna już na całym świecie. Mimo że prosta i skromna, ma wielu zwolenników, ale i wiele odmian. W Neapolu zjesz jej wersję podstawową – z mozzarellą, sosem pomidorowym i bazylią. Według legendy królowa Margherita Sabaudzka przybyła tu specjalnie, by skosztować słynnej przekąski. Najbardziej klasyczna wersja – pizza Margherita – odzwierciedla kolory włoskiej flagi. Można ją zjeść również w Polsce, np. w pizzerii Dominium w Bielsku-Białej w centrum handlowym Sfera, ale najlepiej smakuje w swojej stolicy.
Lasagne
Lasagne również występuje w kilku wersjach – najpopularniejsza odmiana to połączenie mielonego mięsa wołowego i sosu pomidorowego, ale można też skusić się na wersję ze szpinakiem i serem. Lasagne to szeroki i płaski makaron, który przekłada się na zmianę warstwami farszu, a następnie zapieka i serwuje na ciepło.
Lasagne jest wyjątkowo często jadana w wielu włoskich regionach, między innymi słynie z niej region Emilia-Romania. Tradycyjna wersja nie była jednak przyrządzana z pomidorami, lecz z popularnym sosem ragù, czyli połączeniem mielonego mięsa, sosu beszamelowego i sera mozzarella lub Parmigiano Reggiano. Pyszną lasagne zjesz również w Polsce – np. w pizzerii Dominium w Bielsku-Białej.
Spaghetti carbonara
Spaghetti… ale nie bolognese, a carbonara! Sycące i smaczne danie kusi wielu turystów – jest proste, jak cała włoska kuchnia, a jednak ma wyjątkowy smak. Zresztą we Włoszech można przez cały czas zajadać się potrawami na bazie różnych makaronów i sosów. Wśród wykorzystanych do przygotowania carbonary składników są makaron spaghetti, jajka, ser pecorino, słonina długo dojrzewająca oraz świeżo mielony pieprz. Potrawy włoskie są mocno zakorzenione we włoskiej kulturze i tradycji – warto za każdym razem odkrywać nowe smaki podczas podróży po Italii.