Nie zawsze zastanawiamy się nad wpływem pożywienia oraz płynów, które na co dzień przyjmujemy. Zwykła zielona herbata, którą pijemy ranem bądź wieczorem, może znacznie wpłynąć na nasz zdrowy styl życia, oczywiście o ile będzie odpowiedniej jakości i zaparzona zgodnie z zasadami. Herbata zielona ma bardzo mocne właściwości odchudzające, a także oczyszczające organizm z toksyn co sprawia, że jest bardzo popularna. Jakie jeszcze działanie ma napój z zielone herbaty oraz w jaki sposób powinno się ją parzyć?

Kiedy myślimy - zdrowa herbata od razu głowy przychodzi nam zielona, natomiast ciężko sklasyfikować ją jako jedna odmiana gdyż jest ich bardzo dużo. Chociażby zawartość kofeiny, wygląd liści, a także smak i zapach to własności, które pozwalają odróżnić poszczególne gatunki zielonej herbaty. Ta, której zbiory prowadzi się gdy na liściach jest jeszcze rosa, czyli z samego rana, uznawana jest za najzdrowszą. Istotny jest też sposób, w jaki zawija się jej liście oraz region świata, z którego herbata pochodzi. Jeżeli chodzi o najdoskonalsze rodzaje, na pewno na czele jest japońska herbata o nazwie Gyokuro.

Zielona herbata i jej zdrowotne właściwości

Podczas zbiorów herbaty zielonej, bardzo ważne jest to, aby nie doprowadzić do jej fermentacji, dlatego jej liście muszą zostać przerobione do godziny od jej zerwania. Bardzo skrupulatnie się tego pilnuje, gdyż tylko w taki sposób, wszelkie zalety i zdrowotne właściwości zielonej herbaty mogą zostać w pełni zachowane, a jak się okazuje jest ich bardzo wiele.

To, że ten typ herbaty jest tak zdrowy, warunkuje zawartość dużej ilości bardzo korzystnie wpływających na organizm składników. Są to chociażby polifenole, antyoksydanty oraz katechiny. W związku z tym, każdorazowe spożywanie zielonej herbaty, to dla naszego organizmu zastrzyk solidnej dawki aminokwasów, garbików, lipidów, witamin oraz mikroelementów. Nie trzeba zatem się długo zastanawiać, dlaczego zielona to najzdrowsza herbata.

Niebagatelna pomoc w odchudzaniu

Będąc w trakcie redukcji swojej wagi pamiętajmy, że to właśnie zielona, okaże się najlepszą herbatą na odchudzanie. Szczególnie w momencie, kiedy będzie ją pić przed snem, a wówczas najlepiej, aby było to napar z drugiego parzenia. Ta z pierwszego, działa pobudzająco i orzeźwiająco, a tylko napar z drugiego parzenia, odpowiednio nas uspokoi i zrelaksuje przed snem.

Na wsparcie odchudzania w zielonej Herbarcie, wpływają najmocniej obecne w niej katechiny, a w głównej mierze substancja o nazwie - galusan epigallokatechiny, której to właściwości hamują wchłanianie się tłuszczy, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, a także procesy trawienne naszego organizmu. Istotne jest też tutaj aktywowanie trawiennych enzymów, utleniania tłuszczy, termogenezy oraz metabolizmu wątroby. Powyższe działanie napoju z zielonej herbaty zostały potwierdzone przez badania i eksperymenty naukowe.

Zielona herbata i jej parzenie – zalecana metoda

Nie da się ukryć, że najpopularniejszą czarną herbatę, przygotowuje się całkiem inaczej, niż wygląda parzenie zielonej herbaty. Najważniejsze w tej kwestii jest to, by używaj wyłącznie wody miękkiej, która nie zawiera chloru i wapnia. Ta, która obecna jest w naszych kranach nie będzie odpowiednia, gdyż jest ona relatywnie twarda. Natomiast doskonałą alternatywą będzie zwykła niegazowana woda mineralna.

Wystarczy zatem łyżeczkę suszu zalać szklanką gorącej wody (80 stopni Celsjusza), pamiętając jednocześnie, że nie może być to wrzątek. Powinna się ona parzyć około 3-4 minuty, a kiedy o tym zapomnimy i potrwa to dłużej, taki napar da się jeszcze nieco rozcieńczyć wodą. Chińczycy i Japończycy zazwyczaj wylewają napar z pierwszego parzenia, po czym jeszcze kilkukrotnie wykorzystują go do picia. Jako, że są oni największymi znawcami tego napoju, z pewnością warto stosować się do tej metody.

Zdrowa herbata, czyli zielona – właściwości i metoda parzenia