Bourbon a whisky – co charakteryzuje najbardziej znaną amerykańską odmianę?

Whisky to gatunek trunków, który posiada bardzo wiele różnorodnych odmian. Duża w tym zasługa ośrodków produkcyjnych zlokalizowanych w różnych częściach świata. Czym różnią więc się od siebie poszczególne odmiany? Co warto wiedzieć o burbonie, a co o szkockiej?

Whisky w Europie – jak to się zaczęło?

Historia tego trunku rozpoczyna się w Europie, na terenie Irlandii i Szkocji. To o tych krajach mówi się, że są kolebką whisky. Krąży wokół nich wiele legend i podań. Według jednej z nich twórcą whisky był sam św. Patryk. Z innej dowiemy się, że iryjscy mnisi już w VII wieku rozprowadzali wodę życia. Powstawała ona z produktów fermentacji owoców i miała pomagać w łagodzeniu różnych dolegliwości i chorób. Aqua vitae miała także słynąć z wydłużania życia. Wzmianki o wodzie z jęczmienia pojawiają się natomiast w XVI wieku. Trunek ten szybko zdobył popularność, co napędziło rozwój tej gałęzi przemysłu. Szkoci postanowili chronić swój lokalny produkt i uchwalili The Scotch Whisky Act. Zgodnie z jego zapisami szkocką whisky mogła być uznana tylko ta, która w całości powstała na terenie Szkocji.

Bourbon a whisky – jakie są kluczowe różnice?

Amerykańska wersja whisky znacznie różni się od jej europejskiego odpowiednika. Wynika to przede wszystkim z panujących tam warunków naturalnych. Za powstanie bourbonu odpowiadają szkoccy i irlandzcy imigranci. To oni zmodyfikowali recepturę, zastępując jęczmień kukurydzą. Dzięki temu ma ona zupełnie inny smak i aromat. Bourbon różni się od szkockiej whisky także sposobem produkcji. Leżakuje ona w nowych, dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Więcej o tej odmianie dowiesz się na tej stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska. Zgodnie z obowiązującymi normami prawnymi, kukurydza musi stanowić przynajmniej 51% zbożowej mieszanki w bourbonie. Producenci stosują jej jednak znacznie więcej i jej zawartość może nawet sięgnąć 70%. Ponad 90% światowej produkcji bourbonu powstaje w Kentucky. Odbywa się tam nawet coroczny festiwal poświęcony temu trunkowi.