Czy warto włączyć do swojej diety maślankę?

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny przy produkcji masła. Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Wspiera zdrową florę jelitową dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej. Maślanka jest dobrym źródłem wapnia i lecytyny. Może być spożywana jako orzeźwiający napój lub jako składnik zup i ciast. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Co to jest maślanka?
Maślanka to napój, którego nazwa jest synonimem masła. Maślanka, czyli produkt mleczny, powstaje z maślanki. Pomimo podobnej konsystencji i smaku, nie jest tym samym, co kefir, zsiadłe mleko - zaliczane do tej samej kategorii.
Jaki jest skład i przeznaczenie maślanki? Dobry produkt będzie zawierał tylko mleko i żywe kultury bakterii mlekowych. Odmiany smakowe mogą zawierać dodatki takie jak czekolada czy owoce, ale najlepszym i najzdrowszym wyborem jest ten naturalny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić maślankę, koniecznie przeczytaj ten tekst - https://wegedania.pl/blog/ntgr/jak-zrobic-maslanke.html.
Maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych i odżywczych
Maślanka jest jednym z najbardziej niskokalorycznych produktów mlecznych. W 91% składa się z wody. 100g jej dostarcza 45 kcal. Zawiera również 1,5% tłuszczu.
Maślanka nie jest dobrym źródłem białka. Zawiera nieco mniej białka niż węglowodany, ale ma wysoką wartość biologiczną. Posiada około 4 g cukru mlecznego, który często nie jest dobrze tolerowany przez dorosłych. Może powodować biegunki, bóle brzucha i wzdęcia.
Ponadto jest lekkostrawna. Maślanka jest 2-3 razy bardziej strawna niż mleko w żołądku.
To świetny produkt odkwaszający organizm - zawiera 0,6% kwasu mlekowego. Pobudza on wydzielanie soku żołądkowego, reguluje trawienie, ułatwia i reguluje trawienie. Obecność laktozy sprzyja wzrostowi korzystnych bakterii jelitowych. Skutkuje to ochroną przed infekcjami, regularnymi wypróżnieniami, lepszym odżywianiem i niższym ryzykiem raka jelita grubego.
Maślanka na wiele sposobów
Możesz użyć maślanki jako bazy do zrobienia wielu rodzajów koktajli, w tym słodkich i słonych, owocowych i wege. Możesz eksperymentować ze świeżymi ziołami i przyprawami, takimi jak imbir, kurkuma czy cynamon. W swojej pożywnej formie jest świetną przekąską do spożywania między posiłkami!
Regularne spożywanie maślanki może mieć również pozytywny wpływ na Twoją cerę. Maślanka reguluje Twój układ pokarmowy, co skutkuje gładszą skórą i lepszym nawilżeniem. Osobom z egzemą zaleca się włączenie maślanki do codziennej diety. Maseczki z maślanki można stosować na całe ciało i twarz, aby wygładzić skórę i wyrównać jej koloryt.
Maślanka jako naturalny kosmetyk
Ten cenny napój ma niesamowite działanie zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Maślanka może być również wykorzystywana kosmetycznie. Maślankę można stosować jako maseczkę na włosy i twarz lub dodawać do kąpieli. Jakie są efekty? Maślanka może być stosowana zamiast peelingów z drogerii, ponieważ zawiera kwas mlekowy. Może też rozjaśnić przebarwienia, nawilżyć i wyrównać koloryt skóry.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski